Održana radionica za maslinare

 

Na radionici sudjelovalo oko 40 maslinara

 

  26.03.2024 | 08:12h

 

Razvojna agencija je u sklopu projekta EUROPE DIRECT ŠKŽ prošli petak organizirala radionicu za maslinare u Skradinu. Radionica je obuhvaćala 2 dijela:

  • panel raspravu s prezentacijama i 
  • terensku radionicu u masliniku.

U prvom dijelu radionice, sudionici su imali prilike čuti kako se prilagoditi klimatskim promjenama, što nam nosi budućnost i kakvi su trendovi poslovanja u drugim, razvijenijim zemljama. Na panel raspravi sudjelovali su mr.sc. Jakša Rošin s Instituta za jadranske kulture i meliorizaciju krša, doc. dr.sc. Šime Marcelić sa Sveučilišta u Zadru, Drago Laća iz Uljare Laća, Damir Buntić iz Udruge dalmatinskih uljara te Antonio Brajković, Gradonačelnik Grada Skradina. 

Grad Skradin izabran je kao domaćin, jer uz vinovu lozu, na skradinskom području masline su najzatupljenije. Zasađeno je čak 470 hektar, najviše oblice s oko 150 tisuća stabala, zatim autohtone sorte krvavice s oko 50 tisuća.

- Maslina je uz vinovu lozu dominantna poljoprivredna grana i kao takva svakako je brend našeg kraja. Imamo nekoliko uljara, a svakako je i jedan od planova povezati uljare i vinare, povećati njihovu vidljivost i u konačnici i prodaju. Uz poljoprivredu, turizam je u Skradinu najbitnija grana i svakako naša razmišljanja idu u tom smjeru – kazao je gradonačelnik Skradina Antonijo Brajković.

Nakon panela, uslijedile su prezentacije. Dr. sc. Josip Tadić održao je predavanje na temu: 'Introdukcija novih sustava uzgoja i kultivara masline u izazovne uvjete krša', zatim je predstavljen alat – 'Rural toolkit' od strane JRC-a (Joint Research Centre) te  'Knowledge Facilitation Tool' -Softver alat za poljoprivrednike razvijen iz EU projekta XGain.

- Važno je naše maslinare upoznati sa svim mogućnostima koje europski alati pružaju , koje su to EU politike i poticaji koji su im na raspolaganju te kako ih koristiti - poručio je voditelj projekta Stipe Španja.

U drugom dijelu radionice, održana je terenska nastava u maslinku Uljare Laća, gdje je organiziran praktični dio nastave na temu: Rezidba, gnojidba i cijepljenje maslina. Nastavu je održao doc.dr.sc. Šime Marcelić sa Sveučilišta u Zadru, a polaznici su imali prilike uživo naučiti i vidjeti kako pravilno rezati i uzgajati maslinu. 

- Terenskom nastavom zaokružili smo kompletnu podršklu maslinarima skradinskog kraja i ojačali njihova znanja i vještine u borbi protiv klimatskih promjena, ali isto tako pružili im uvid u to koje mjere EU poduzima kako bi se poljoprivrednicima olakšao rad i pružila podrška - poručili su organizatori. 

 

EUROPE DIRECT Šibensko-kninske županije

  Ulica Narodnog preporoda 4, Šibenik

  +385 022 246 581

  stipe.spanja@rra-sibenik.hr


Copyright © 2024   •   www.edic-sibenik.eu   •   Sva prava pridržana   •   Izrada: MEDIAN