Komisija utvrdila ključne korake za upravljanje klimatskim rizicima radi zaštite građana i blagostanja

 

Komisija je objavila Komunikaciju o upravljanju klimatskim rizicima u Europi

 

  13.03.2024 | 08:17h

 

Zbog povijesno velikog ubrzanja klimatskih poremećaja 2023. globalno zagrijavanje dosegnulo je 1,48 °C iznad predindustrijskih razina, a temperature oceana i gubitak leda u Antarktičkom oceanu znatno su prekinuli rezultate. Temperatura površinskog zraka u Europi još je izraženija, s posljednjim petogodišnjim prosjekom od 2,2 °C iznad predindustrijskog doba. Europa se zagrijava dvostruko brže od ostatka svijeta.

Kako bi se izbjegli najgori ishodi klimatskih promjena i zaštitili životi, zdravlje, gospodarstvo i ekosustavi, potrebno je smanjiti emisije. Iako EU poduzima mjere za smanjenje emisija stakleničkih plinova, već imamo utjecaj na klimu, a rizici će i dalje rasti, što znači da su od ključne važnosti i mjere za prilagodbu klimatskim promjenama.

Europska komisija jučer je objavila Komunikaciju o upravljanju klimatskim rizicima u Europi. U njemu se utvrđuje kako EU i njegove države članice mogu bolje predvidjeti, razumjeti i rješavati sve veće klimatske rizike. Nadalje, predstavljeno je kako mogu pripremiti i provesti politike kojima se spašavaju životi, smanjuju troškovi i štiti blagostanje diljem EU-a.

Komunikacija je odgovor na prvu europsku procjenu klimatskih rizika (EUCRA), znanstveno izvješće Europske agencije za okoliš. Zajedno su poziv na djelovanje za sve razine vlasti, kao i za privatni sektor i civilno društvo. U njima se jasno navodi kako su svi glavni sektori i područja politika izloženi rizicima povezanima s klimom, koliko su ozbiljni i hitni rizici te koliko je važno pojasniti tko je odgovoran za uklanjanje rizika.

Današnja Komunikacija pokazuje kako EU može učinkovito prevladati rizike i izgraditi veću otpornost na klimatske promjene. Komisija predlaže niz mjera i surađivat će s drugim institucijama EU-a, državama članicama, regionalnim i lokalnim tijelima, građanima i poduzećima kako bi se odgovorilo na te prijedloge.

Više o svemu možete pročitati na poveznici. 

Izvor slike: EC - Audiovisual Service, Copernicus, "Image of the Day"(IOTD)

 

EUROPE DIRECT Šibensko-kninske županije

  Ulica Narodnog preporoda 4, Šibenik

  +385 022 246 581

  stipe.spanja@rra-sibenik.hr


Copyright © 2024   •   www.edic-sibenik.eu   •   Sva prava pridržana   •   Izrada: MEDIAN