Turska i Sirija: EU nudi hitnu pomoć nakon razornih potresa

 

Deset timova za urbano traganje i spašavanje brzo je mobilizirano

 

  07.02.2023 | 09:46h

 

Deset timova za urbano traganje i spašavanje brzo je mobilizirano u Bugarskoj, Hrvatskoj, ÄŒeškoj, Francuskoj, Grčkoj, MaÄ‘arskoj, Malti, Nizozemskoj, Poljskoj i Rumunjskoj kako bi se pružila potpora pripadnicima hitnih službi na terenu.

Visoki predstavnik/potpredsjednik Josep Borrell i povjerenik za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič dali su sljedeću izjavu o potresu koji je pogodio Tursku i Siriju:

Snažan potres jačine 7,8 na Richteru, jedan od najsnažnijih potresa u više od 100 godina,pogodio je regiju Gaziantep u Turskoj i susjednu Siriju.

Kao hitan odgovor Europska unija mobilizirala je timove za traganje i spašavanje nakon turskog zahtjeva za aktiviranje Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu.

Deset timova za urbano traganje i spašavanje brzo je mobilizirano u Bugarskoj, Hrvatskoj, ÄŒeškoj, Francuskoj, Grčkoj, MaÄ‘arskoj, Malti, Nizozemskoj, Poljskoj i Rumunjskoj kako bi se pružila potpora pripadnicima hitnih službi na terenu. Italija, Španjolska i Slovačka stavile su spasilačke timove Turskoj na raspolaganje. Koordinacijski centar EU-a za odgovor na hitne situacije u izravnom je kontaktu s tijelima u Turskoj kako bi prema potrebi koordinirao daljnju potporu.

Satelitski sustav EU-a Copernicus aktiviran je i za pružanje usluga mapiranja u hitnim slučajevima.

EU je spreman pružiti potporu pogođenim dijelovima Sirije, koja je također izvijestila o žrtvama, u okviru svojih programa humanitarne pomoći.

Duboko suosjećamo sa svima koji su izgubili voljene i hrabrim pripadnicima hitnih službi koji spašavaju živote.

 

EUROPE DIRECT Šibensko-kninske županije

  Ulica Narodnog preporoda 4, Šibenik

  +385 022 246 581

  stipe.spanja@rra-sibenik.hr


Copyright © 2024   •   www.edic-sibenik.eu   •   Sva prava pridržana   •   Izrada: MEDIAN