Spremni za uvođenje eura u Hrvatskoj

 

Hrvatska uvodi euro 01. siječnja 2023. godine.

 

  12.07.2022 | 09:18h

 

Na današnjoj radionici u ABC-u na temu „Euro u Hrvatskoj“ koju je organiziralo Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj u suradnji s Europe Direct Šibensko-kninske županije te Ministarstvom financija i Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, predstavljene su pripremne radnje i mjere koje se moraju poduzeti prije nego što euro postane službena valuta.

Podsjetimo, euro postaje nova službena valuta za nešto manje od pola godine, a prva plaća u eurima bit će isplaćena u siječnju 2023. godine. Proces uvoÄ‘enja nove valute zahtjeva prilagodbe i promjene, kako poslovnih procesa tako i osposobljavanje radnika za rad u novoj valuti. 

Upravo zbog toga održana je današnja radionica gdje su predstavnici Ministarstva financija te Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja odgovarali na pitanja poduzetnika i predstavnika javnog sektora o računovodstvu i poslovnim knjigama, kao i o Etičkom kodeksu i zašto je on važan.

Danas bi trebao biti poznat i točan tečaj preračunavanja kune u euro, a od rujna se kreće s obaveznim dvojnim iskazivanjem cijena proizvoda i usluga. 

Ovime, Hrvatska postaje 20. zemlja koja se priključuje Eurozoni 10 godina nakon ulaska u EU.

UvoÄ‘enje eura donijeti će Hrvatskoj znatne i trajne koristi kao što su uklanjanje valutnog rizika, niže kamatne stope i smanjeni transakcijski troškovi, a povećat će se otpornost gospodarstva na krize. S druge strane, uvoÄ‘enje eura prouzročit će neke jednokratne troškove kao što su jednokratan trošak konverzije i učinak na cijene koji su značajno manji u odnosu na prednosti.

UvoÄ‘enje zajedničke valute u državama članicama Europske unije ima za cilj potaknuti dublju povezanost meÄ‘u državama članicama i ojačati iskorištavanje svih prednosti jedinstvenog tržišta uz slobodno kretanje ljudi, roba, usluga i kapitala. 

 

EUROPE DIRECT Šibensko-kninske županije

  Ulica Narodnog preporoda 4, Å ibenik

  +385 022 246 581

  stipe.spanja@rra-sibenik.hr


Copyright © 2023   •   www.edic-sibenik.eu   •   Sva prava pridržana   •   Izrada: MEDIAN