Spasimo pčele i poljoprivrednike! - nova europska građanska inicijativa

 

Cilj ove inicijative je razvoj poljoprivrede koja je pogodna za pčele i za zdrav okoliš.

 

  11.04.2023 | 10:12h

 

Prikupljeno je 1.000.000 potpisa europskih građana što jasno odražava zabrinutost javnosti za ekološku i socioekonomsku održivost europske poljoprivrede, a u njoj se Komisiju poziva da:

  • provede postupno ukidanje sintetičkih pesticida do 2035.
  • obnovi biološku raznolikost u poljoprivredi
  • pruži potporu poljoprivrednicima u prelasku na održivu poljoprivredu.

Komisija pozdravlja inicijativu i prepoznaje njezinu važnost, posebno s obzirom na činjenicu da klimatske promjene, onečišćenje i gubitak bioraznolikosti, što su povezane pojave, sve više ugrožavaju europsku poljoprivredu i sigurnost opskrbe hranom. U EU-u su populacije svake treće vrste pčela, leptira i osolikih muha u opadanju, dok 80 % vrsta usjeva i divljih biljnih vrsta koje cvjetaju ovisi o životinjskom oprašivanju. Polovini poljoprivrednog zemljišta u EU-u već prijeti rizik od manjka oprašivanja. Prijetnja postojanju oprašivača ujedno je prijetnja sigurnosti opskrbe hranom i životu na Zemlji.

Uspjeh građanske inicijative jasan je znak velike javne potpore mjerama u korist oprašivača, bioraznolikosti i održive poljoprivrede. Stoga Komisija poziva Europski parlament i Vijeće da brzo postignu dogovor o prethodno podnesenim zakonodavnim prijedlozima koji će doprinijeti zaštiti i obnovi europskih oprašivača i prenijeti ambicije građana u zakonodavstvo.

Izvršni potpredsjednik Komisije Frans Timmermans, nadležan za Europski zeleni plan izjavio je:

"Znanost nam nedvojbeno pokazuje: klimatska kriza i kriza bioraznolikosti izravna su prijetnja sigurnosti opskrbe hranom. Poljoprivrednici su prvi koji pate od posljedica velikih suša ili nedostatka oprašivača. Smanjenje upotrebe kemijskih pesticida neophodno je za oporavak prirode jer će to pčelama, leptirima i drugim oprašivačima omogućiti da nastave svoju neprocjenjivu aktivnost na europskim poljima i u voćnjacima. Bolje alternative postoje i Komisija će pružati potporu poljoprivrednicima kako bi usvojili održivije prakse. Radit ćemo i na tome da se što je prije moguće poveća dostupnost alternativa kemijskim pesticidima."

Izvor slike: EC - Audiovisual Service

 

EUROPE DIRECT Šibensko-kninske županije

  Ulica Narodnog preporoda 4, Šibenik

  +385 022 246 581

  stipe.spanja@rra-sibenik.hr


Copyright © 2024   •   www.edic-sibenik.eu   •   Sva prava pridržana   •   Izrada: MEDIAN