Održano događanje - Programi Unije za razvoj kulture i civilnog društva regija

 

U sklopu događanja sudionici su se upoznali s novim programima Unije, saznali mogućnosti suradnje i umrežavanja , raspravljali o izazovima poslovanja i predstavili pozitivne primjere iz prakse iz Šibensko-kninske županije.

 

  22.11.2021 | 08:42h

 

U prvom dijelu eventa organiziran je okrugli stol u sklopu kojeg su renomirani predstavnici civilnog i kulturnog sektora razgovarali o programima CERV i Kreativna Europa te predstavili mogućnosti suradnje i umrežavanja. Riječ je o novim programima Unije koji su namijenjeni organizacijama civilnog društva i organizacijama u kulturi. 

U proteklom sedmogodišnjem razdoblju, hrvatske organizacije, uključujući i civilno društvo i javne ustanove, povukle su oko 11 milijuna eura iz europske blagajne. To nije mali iznos, s obzirom na to da je riječ o 167 projekata i 96 institucija. U narednom razdoblju novi slogan Kreativne Europe 'Pomičemo granice' prati i rast budžeta koji je povećan na 2,44 milijarde eura. Kazala je to Anera Stopfer, voditeljica deska Kreativna Europa koji djeluje pri Ministarstvu kulture i medija.

S obzirom na sve ono čime se mi bavimo, a to je jedan širok spektar aktivnosti od istraživanja kulturne baštine, preko programske produkcije pa do različitih međunarodnih suradnji, europski su nam fondovi prirodno stanje. U jednom značajnom postotku sredstva iz europskih fondova pomažu naš rad - navela je Barišić Bačelić, ravnateljica Javne ustanove u kulturi Tvrđava kulture Šibenik. 

Željka Markulin iz Ureda za udruge Vlade RH predstavila je novi program CERV (građani, jednakost, prava i vrijednosti) koji sada obuhvaća nekoliko različitih komponenti kao što i sam naziv govori. S obzirom da se radi o novom programu Unije cilj je što veći broj udruga na području RH educirati o načinu i mogućnostima financiranja, naglasila je Željka Markulin. 

Vesna Puača, Predstavnica Udruge ZvoniMir iz Knina, koja ima dvadesetak stalno zaposlenih i više od 60 volontera i suradnika, a bori se, među ostalim, protiv nasilja nad ženama i pruža različite socijalne usluge, govorila je o iskustvima udruge s financijskim programima Europske unije. U predstojećem razdoblju nesumnjivo ćemo se javiti na neke od natječaja iz programa CERV – rekla je Puača navodeći kao dodatnu pozitivnu stranu EU natječaja mogućnost osnaživanja udruga.

U drugom dijelu događanja održan je Kreativni kutak & Individualni idejni laboratorij unutar kojeg su sudionici imali prilike dobiti konkretne informacije o planiranim natječajima u novom financijskom razdoblju.

Također, svi sudionici su predstavnicima Deska Kreativne Europe i kontaktne točke za CERV program predstavili vlastite projektne ideje te dobili individualno savjetovanje o mogućnosti prijave istih na EU natječaje.

U konačnici, svi sudionici su imali mogućnosti reći kako oni zamišljaju budućnost Europe u sklopu Konferencije o budućnosti Europe. 

Događanje je organizirano u sklopu Konferencije u budućnosti Europe.

Kako je događanja izgledalo, pogledajte u našoj galeriji!

 

EUROPE DIRECT Šibensko-kninske županije

  Ulica Narodnog preporoda 4, Šibenik

  +385 022 246 581

  stipe.spanja@rra-sibenik.hr


Copyright © 2021   •   www.edic-sibenik.eu   •   Sva prava pridržana   •   Izrada: MEDIAN