Održana panel rasprava - Poduzetništvo žena u EU

 

Prošli petak je u organizaciji Razvojne agencije ŠKŽ u okviru kontakt točke Europske komisije, Europe Direct-a ŠKŽ održana panel diskusija o ženskom poduzetništvu u Europskoj uniji.

 

  13.12.2021 | 12:07h

 

Panel je bio dio cjelodnevnih predavanja za žene poduzetnice na kojima se govorilo o pokretanju poslovanja, o računovodstvu, financiranju, mekim vještinama, iskustvima u poslovanju i sl.

Gđa Ivana Matić, predstavnica poslovne mreže žena Women in Adria bila je moderatorica panel rasprave koja je započela u 13.00 a gosti su bili dvije renomirane poduzetnice Zorana Ivić, vlasnica lanca vrtića Žižula i Nastja Afier, vlasnica arhitektonskog biroa Prostor, predstavnici regionalne i lokalne vlasti Ognjen Vukmirović, zamjenik župana ŠKŽ i Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika grada Šibenika te Mira Lepur, ravnateljica Razvojne agencije ŠKŽ i predsjednica udruge Emedea za poticanje razvoja.

Poduzetništvo se, kao samostalni proizvodni izvor, koji je izjednačen s radom, zemljom i kapitalom generalno gledajući treba puno više podržavati na svim razinama društva. Poduzetnici su ti koji stvaraju dodatnu vrijednost, zapošljavaju ljude i usmjeravaju ekonomske tokove.

Poduzetništvo žena kojeg odlikuju brojne specifičnosti je zbog raznoraznih razloga mnogo manje zastupljeno u društvu iako je udio žena u ukupnom broju osoba s visokoškolskim obrazovanjem veći od udjela muškaraca. Udio žena poduzetnica u ukupnom broju poduzetnika je u cijeloj Europskoj uniji svega 30% pa postoji veliki prostor za poboljšanje. Ono što žene sprječava u bavljenju poduzetništvom nije njihova nesposobnost, volja ili želja već su to često prepreke na koje društvo u cjelini može malim izmjenama, puno više utjecati. Trebalo bi se više raditi na olakšanju pristupa financiranju poslovanja, poboljšanju infrastrukture za i brige o djeci, djelovanju u cilju uklanjanja stereotipa prema kojima je ženama isključivo mjesto u kući jer takvi, unatoč iznimkama, postoje kod velikog broja populacije, jačanju kvalitete odnosa prema ženama općenito a posebno ženama poduzetnicama itd.
Osim u poduzetništvu, žene se i u drugim aspektima suočavaju s različitim preprekama pa je tako porasla stope rizika od siromaštva za žene, posebno starije dobi, veći je udio žena u nezaposlenosti, mali je broj žena na vodećim pozicijama u velikim tvrtkama i organizacijama itd.

I Europska unija i Vlada Republike Hrvatske prepoznale su poteškoće s kojima se suočavaju žene poduzetnice pa su tako doneseni i zakonski akti i strategije kojima je cilj poboljšati stanje u EU. Europska unija je 2019.g. donijela Direktivu o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i pružatelja skrbi a Republika Hrvatska dvije Strategije razvoja ženskog poduzetništva (2010-2013. i 2013-2020).
U očekivanju novog strateškog dokumenta za sljedeće razdoblje, preporukama je ženama poduzetnicama, pripremiti se na natječaje najprije iz Mehanizma za oporavak i otpornost a potom na one koji se financiraju iz Višegodišnjeg financijskog okvira do 2027.g. te se povezati s mrežama žena poduzetnica na Europskoj, nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini jer su upravo one te koje pružaju informacije, daju savjete i pomažu ženama.

Razvojna agencija i Europe Direct ŠKŽ zahvaljuju svojim suorganizatorima te svim sudionicama i sudionicima panela, a ženama poduzetnicama u nadolazećem razdoblju želi puno uspjeha u poslovnim pothvatima!

 

EUROPE DIRECT Šibensko-kninske županije

  Ulica Narodnog preporoda 4, Šibenik

  +385 022 246 581

  stipe.spanja@rra-sibenik.hr


Copyright © 2022   •   www.edic-sibenik.eu   •   Sva prava pridržana   •   Izrada: MEDIAN