Održana dvodnevna konferencija za dionike u plavom sektoru

 

Konferencija je kroz 2 dana obuhvatila 2 panel rasprave i 2 radionice

 

  23.05.2022 | 09:40h

 

Prvog dana, u četvrtak 19.05., održana je prva panel rasprava pod nazivom „Intelektualno vlasništvo i inovacije s naglaskom na sektor Plavog rasta“. Panel je okupio zanimljive sugovornike iz HAMAG BICRO-a, Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, HGK, Veleučilišta u Šibeniku, Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku i startup tvrtke „Future Power Generators“ koja razvija inovaciju s kojom uskoro planira izlazak na tržište. 

Zaštita intelektualnog vlasništva i inovacije koje traže put do tržišta su bile okosnica panel diskusije tijekom koje se moglo čuti o situaciji po pitanju zaštite intelektualnog vlasništva u Hrvatskoj, ali i Europi. Tako je jedan od sudionika Mario Poljičanin, stručnjak za marketing iz tvrtke Future Power Generators govorio o razvoju inovativnih baterijskih sustava u nautici koje njegova tvrtka razvija i s kojima uskoro izlazi na tržište. Prisutni su mogli čuti i kakve su mogućnosti za financiranje inovacijskih projekata iz fondova Europske unije, ali i drugih raspoloživih izvora. 

Nakon panel diskusije uslijedila je radionica „Intelektualno vlasništvo i zaštita prava u plavom sektoru“ koju je vodio iskusni predavač Zrinski Pelajić. 

U petak 20. svibnja, povodom obilježavanja Europskog dana mora održan je drugi dan dvodnevne konferencije „Održive inovacije u plavom sektoru“.

Panel pod nazivom „Zelena tranzicija otoka kroz ekološki održiv pomorski prijevoz“ okupio je istaknute predstavnike iz javnog i privatnog sektora te obrazovnih institucija. Na panelu su sudjelovali: Nikola Vladimir - Fakultet strojarstva i brodogradnje, Tomislav Uroda - tvrtka iCat, Luka Ježina - Općina Murter-Kornati, Ivan Sršen - NP Mljet i Tomislav Bukša - Jadrolinija. 

Ekološki održiv pomorski prijevoz tema je koja je aktualna i u okviru Europskih programa i planova kojima se nastoji smanjiti emisije štetnih plinova i učiniti Europu klimatski neutralnim kontinentom do 2050. godine. Kako to konkretno realizirati posjetitelji su imali prilike čuti od Tomislava Urode iz tvrtke iCat koja se bavi proizvodnjom električnih brodova u RH, a iskustva putnika koji koriste takav vid prijevoza opisao je Ivan Sršen, ravnatelj NP Mljet koji već koristi 3 takva broda.

Prof. Vladimir s FSB-a prezentirao je rezultate znanstvenog istraživanja o električnim brodovima i njihovu energetsku učinkovitost, dok su Luka Ježina iz Općine Murter-Kornati i Tomislav Bukša razgovarali o izazovima u prijevozu otočana i mogućnostima korištenja električnih brodova na duže relacije. 

Nakon panel diskusije uslijedila je radionica „Inovacije u plavom sektoru i pristup financiranju“ koju je vodio iskusni predavač Zrinski Pelajić. 

 

EUROPE DIRECT Šibensko-kninske županije

  Ulica Narodnog preporoda 4, Šibenik

  +385 022 246 581

  stipe.spanja@rra-sibenik.hr


Copyright © 2022   •   www.edic-sibenik.eu   •   Sva prava pridržana   •   Izrada: MEDIAN