Europski parlament raspravljao o potrebi jedinstvenog tržišta za filantropiju

 

Europski parlament pokrenuo je na svom plenarnom zasjedanju 21. listopada 2021. raspravu o potrebi "Jedinstvenog tržišta za filantropiju"

 

  27.10.2021 | 14:35h

 

U svom uvodnom obraćanju, povjerenica EK Mairead McGuinness naglasila je važnost filantropskog sektora u Europi koji uključuje više od 147.000 zaklada za javnu dobrobit s akumuliranim godišnjim izdacima za programe za opće dobro od gotovo 60 milijardi eura. Istaknula je: "Filantropija nam može pomoći da kataliziramo holističkiji odgovor na velike izazove koji su pred nama, od klimatskih promjena do cijepljenja i društvenih inovacija".

Hanna Surmatz, voditeljica zaštite okoliša i suvoditeljica inicijative Philantropy Advocacy, koju su zajednički pokrenuli Dafne i EFC, izjavila je: „Pozdravljamo ovu pravovremenu raspravu i povezane inicijative u Europskom parlamentu i Europskoj komisiji. Izazovi za naše društvo, kao što su tekuća pandemija COVID-19 i klimatske promjene, ne prestaju na nacionalnim granicama, ali zakonski okviri za filantropsko davanje prestaju. Stoga u potpunosti podržavamo ovaj poziv za uvođenje jedinstvenog tržišta za filantropiju i javno dobro u cijeloj EU.”

Potpredsjednica Europskog parlamenta Nicola Beer i europarlamentarac Ilhan Kyuchyuk istaknuli su brzu reakciju filantropskih organizacija na pandemiju, posebno u pomaganju premošćivanja jaza u javnom pružanju potpore najugroženijim zajednicama. "Međutim, puni potencijal filantropije još ne može stupiti na snagu čak ni unutar Europske unije. Složena pravila i dalje ometaju prekograničnu filantropiju u obliku višestrukih pravnih, administrativnih i fiskalnih prepreka". Beer i Kyuchyuk stoga pozivaju na hrabru akciju i uspostavu „jedinstvenog tržišta za filantropiju“ sa slobodnim protokom kapitala i primjenom načela nediskriminacije.

Više informacija o jedinstvenom tržištu filantropije i projektu „Philanthropy Advocacy“ čiji je glavni cilj oblikovati zakonodavno okruženje za jedinstveno tržište za filantropiju, možete saznati na poveznici.

Izvor slike:

Freepik (<a href='https://www.freepik.com/photos/social'>Social photo created by freepik - www.freepik.com</a>)

 

EUROPE DIRECT Šibensko-kninske županije

  Ulica Narodnog preporoda 4, Šibenik

  +385 022 246 581

  stipe.spanja@rra-sibenik.hr


Copyright © 2021   •   www.edic-sibenik.eu   •   Sva prava pridržana   •   Izrada: MEDIAN