EU s 2 nove inicijative daje zamah razvoju sveučilišta na europskoj razini

 

EU priprema sveučilišta za budućnost putem dublje transnacionalne suradnje

 

  19.01.2022 | 14:47h

 

Danas donesenim dvjema novim inicijativama, europskom strategijom za sveučilišta i Komisijinim prijedlogom preporuke Vijeća o povezivanju za uspješnu europsku suradnju u području visokog obrazovanja, poduprijet će se sveučilišta u tom radu.

Potpredsjednik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas izjavio je:

Europska sveučilišta izvrsnosti i uključivosti uvjet su i temelj europskog načina života. Svojim radom doprinose otvorenim, demokratskim i pravednim društvima te održivom rastu, poduzetništvu, integraciji i zapošljavanju. Današnjim prijedlozima nastojimo unaprijediti transnacionalnu suradnju u području visokog obrazovanja. Zajedničke vrijednosti, veća mobilnost, širi opseg i sinergije osnova su za izgradnju istinske europske dimenzije u našem visokom obrazovanju.

Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel dodala je: 

Današnji prijedlozi koristit će cijelom sektoru visokog obrazovanja, a prije svega našim studentima. Potrebni su im moderni transnacionalni kampusi s lakim pristupom mobilnosti u inozemstvu kako bi se omogućio istinski europski put studiranja i stjecanje pripadajućeg iskustva. Spremni smo udružiti snage s državama članicama i visokim učilištima u Europi. Zajedno možemo približiti obrazovanje, istraživanje i inovacije kako bi od toga pogodnosti imalo cijelo društvo. Savezi europskih sveučilišta tome utiru put; do sredine 2024. iz europskog proračuna podupirat će se do 60 saveza europskih sveučilišta, koje čini više od 500 sveučilišta u Europi.

Europska dimenzija u visokom obrazovanju i istraživanju potaknut će se četirima vodećim inicijativama do sredine 2024.:

  • Uključivanje 60 europskih sveučilišta koje čini više od 500 visokih učilišta do sredine 2024., s okvirnim proračunom programa Erasmus+ u iznosu od 1,1 milijarde eura za razdoblje 2021. – 2027.
  • Rad na izradi pravnog statuta za saveze visokih učilišta kako bi im se omogućilo udruživanje resursa, kapaciteta i njihovih prednosti, u okviru pilot-projekta programa Erasmus+ od 2022.
  • Rad na stvaranju združenog europskog akademskog ili stručnog naziva kako bi se transnacionalna iskustva vrednovala u visokoškolskim kvalifikacijama koje studenti stječu te smanjila birokracija za izvođenje združenih studija.
  • Proširenje inicijative za europsku studentsku iskaznicu uvođenjem jedinstvenog europskog identifikatora studenta, dostupnog svim mobilnim studentima 2022. te svim studentima na sveučilištima u Europi do sredine 2024. kako bi se olakšala mobilnost na svim razinama.

Više informacija o novim inicijativama možete pročitati na poveznici. 

 

EUROPE DIRECT Šibensko-kninske županije

  Ulica Narodnog preporoda 4, Šibenik

  +385 022 246 581

  stipe.spanja@rra-sibenik.hr


Copyright © 2022   •   www.edic-sibenik.eu   •   Sva prava pridržana   •   Izrada: MEDIAN